top of page
Search
  • Heidi Purola

Tulevaisuuden työpaikat ovat fyysisen ja digitaalisen ympäristön yhteenliittymiä

Updated: Dec 2, 2021

Tulevaisuudessa voi olla mahdollista, että joudumme välttämään fyysisiä kohtaamisia yhä enemmän ja enemmän. Voimme ehkä jälleen asuttaa maaseudut työskentelemällä aidosti paikasta riippumatta. Työskentelemme ehkä metaversumissa digitaalisina avattarina ja työmaailmankuvamme muodostuu puhtaasti digitaalisesta ympäristöstä. Syy voi olla mikä tahansa, mutta digitaalisuus puskee kaikille työelämän alueille.Tulevaisuuden maalailu on täyttä arvailua ja utopiaa, joten palataan tähän päivään.

Hurjaa on, että futuristinen kuvaelma ei ole kovin kaukaa haettu. Etätöistä on tullut uusi normaali ja työtiloilta vaaditaan paljon aikaisempaa enemmän. Turvallisuus on noussut yllättäen tärkeäksi teemaksi. Tulisimme työpaikalle jos se olisi turvallista. Ja kyllähän se varmasti taas pian on, ollaan optimistisia!

Jos aiemmin työpaikalle saapuminen oli palkanmaksun peruste tai koimme tärkeänä ja merkityksellisenä saapua joka päivä toimistolle, on maailmankuvamme mullistunut täysin. Mistä löytää uusi syy toimistolle saapumiseksi? Miten houkutella ihmiset kodeistaan?

Työpaikalle saapumisesta on saatava lisäarvoa jollakin keinoin. Vaikka toimistoille palataankin, etäilykulttuuri on tullut jäädäkseen ja työmatkailu tuskin palaa enää koskaan vanhaan, joten yhteydenpito kaukana oleviin yhteistyökumppaneihin ja asiakkaisiin hoidetaan videoalustojen kautta. Teamsin ja Zoomin kaltaiset järjestelmät toimivat, mutta eivät pysty välittämään läsnäolon tunnetta tai mahdollista spontaaneja keskusteluja. Toimistoihin tulisikin rakentaa erityisesti tätä tarkoitusta varten suunnitellut tilat sekä järjestelmät, joiden avulla pystytään järjestämään vaikkapa usean ihmisen workshoppeja ja kokouksia autenttisesti. Ehkäpä etätiimit pystyisivät pitämään yhteyttä toisiinsa jatkuvalla virtuaalisella yhteydellä. Elämyksellisten etäyhteyksien mahdollistaminen työpaikoilla voisikin voittaa kotiolot monessa tilanteessa.

Näkisinkin, että tilat, työpaikat ja virtuaalinen kanssakäyminen sekä teknologian kehittyessä myös virtuaalitodellisuus tulevat nivoutumaan kokonaisuudeksi. Tulevaisuuden työpaikat ovatkin fyysisen ja digitaalisen ympäristön yhteenliittymiä.


21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page